YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ
Yerden ısıtma sistemleri tarafımızca gerçekleştirilen ısıtma sistemleri içerisinde özellikle çok geniş alan kaplayan yapılarda sıklıkla tercih edilen bir ısıtma sistemidir. Üç farklı sistemle gerçekleştirilen yerden ısıtma sistemleri; kablolu elektrikli yerden ısıtma, sulu borulu yerden ısıtma, ve karbon folyo ile döşemeden ısıtma olarak ayrılır. Yerden ısıtma sistemleri, kullanım alanlarına ve yapılarına göre çeşitlilik gösterir.
Sulu borulu yerden ısıtma sistemi, genel olarak inşaat ve tadilat işi ile uygulanır ve tüm kalorifer sistemlerine uygun bir yapı ile kullanılır. Bina ömrü kadar kullanım sağlayabilir.
Kablolu elektrikli yerden ısıtma sistemi, sulu borulu yerden ısıtma sistemi gibi inşaat ya da tadilat ile uygulanır. Elektrik ile çalışarak, çoğunlukla butik oteller ve küçük konutlar için idealdir. Enerjide tasarruf sağlayan bu sistem borulu ısıtmaya göre daha hızlı sonuç oluşmasını sağlar .
Karbon folyo ile döşemeden ısıtma sistemi, parke veya duvardan duvara halı sistemleri zemininde kullanılmaktadır. Direkt olarak elektrik enerjisini kullanır. Ortam, oda termostatıyla kontrol edilir. Büyük boyutlu olan evler ile oteller için konforlu ısıtma oluşturur.
Farklı yapılara göre yerden ısıtma avantajları birçok değişik şekilde ortaya çıkmaktadır. Örneğin, enerji sarfiyatı daha düşük hale getirilebilir. Düşük sıcaklıklarda ısı kaynakları ile çalışma gösterdiği için daha az enerji kullanır. Kombi ve kalorifer sistemlerine göre alternatif enerji kullanımı sağlanması için uygundur. Düşük sıcaklık beslemesi sayesinde alternatif olarak güneş enerjisi, elektrik enerjisi veya ısı pompası desteği ile çalıştırılabilir.
Yerden ısıtma sistemi, fiziksel olarak ayaklarınız altından ısıtma gerçekleştirdiği için vücudun daha kolay ısınmasını ve ısıyı hissetmesini sağlar. Isınan hava yükseldiği için önce sizi daha sonrasında ortamı ısıtır. Binanın bütün tabanında bir radyatör görevi gerçekleştirir. Yani yerden ısıtma sistemi tüm yapının daha kolay bir şekilde ısıtılmasını sağlar. Çok hızlı hava sirkülasyonu oluşturduğu için daha basit bir şekilde yapı içerisinde hava dolaşımını oluşturarak, tabandan ısıtma sistemi ile daha uygun değer bir ısınma sağlar.